Hoe herken je een goede wijn?

#Blog 27 april 2021

Eigenlijk is dit antwoord ontzettend saai namelijk: Dit verschilt per persoon. Welke smaak vind jij lekker? heb je al kennis van verschillende soorten wijn?

Hoe proef je?

Neem het juiste glas bij een rode wijn is dit bijvoorbeeld een glas met veel ruimte en een bolling. Want rode wijn moet kunnen ademen en hierdoor krijgt de wijn voldoende zuurstof. Bij onze wijn is het ook aan te raden om de fles even te decanteren (open te laten staan) hierdoor wordt de smaak nog lekkerder.

Zorg ervoor dat de fles de juiste temperatuur heeft. Bij een rode wijn is dit meestal kamertemperatuur dus rond de 18 graden Celsius. Daarnaast doet het gezelschap, de hapjes en de vibe natuurlijk ook goed bij een smaakbeleving.

Bij een witte wijn neem je een glas waarbij de steel lang is zodat de wijn niet kan opwarmen. Leg de fles héérlijk koel in de koelkast.

ABC truc bij een goede wijn.

A: Afdronk
Dit staat voor de mate waarin de smaak na het doorslikken blijft hangen, proef bewust.

B: Balans
Dit houdt in dat de verschillende smaken/ aroma’s samen komen in balans. Zoetheid, zuur, fruit, hout etc. Als het een goede wijn is springt geen van deze elementen er écht uit.

C: Complexiteit
Neem eens een goed glas wijn en probeer bewust te proeven. Hoe omschrijf je de wijn? wat komt er in je op. Waar een simpele wijn vaak maar één of slechts enkele smaken en geuren te bieden heeft, heeft een complexe wijn een breed scala. Ruik eens GOED aan de wijn dus niet voorzichtig. Wat ruik je? ieder moment kan zijn eigen complex hebben. Bedenk ook goed wat je alvorens hebt genuttigd, wat hiermee beïnvloed je je smaakpapillen.


Is een goede wijn per definitie prijzig?

Wat vind je prijzig? écht een antwoord hierop geven is lastig. Als je ervanuit gaat dat een wijnproces erg veel factoren en arbeidsintensief werk bevat. Daarnaast nog een fles eromheen moet, personeel moet worden betaald inkoop/ verkoop. Dan begrijp je dat een fles wijn eigenlijk niet eens verkocht kan worden voor onder de 10,-

Hoe weet ik dan of het een goede fles wijn is?

  1. Proeven.
  2. Onder de 10,- bestaan géén goede wijnen.
  3. Kijk naar de mening en ervaring van andere op wijn apps, of bij mijn reviews.
  4. Haal je wijn bij iemand die je kent of er verstand van heeft.
  5. Bepaal jouw eigen unieke smaak. Wat vind je lekker?
  6. Kijk naar de ziel van de fles.

III. De ''ziel'' van een wijnfles - B.J. de Logie Wijn
Ziel van een fles wijn.

De meningen zijn hierover verdeeld in wijn land. Sommige geven aan dat dit vooral vroeger werd gemaakt ivb de bezinking van een fles wijn. En het zorgde ervoor dat de flessen makkelijker konden worden opgestapeld. Tegenwoordig geeft men steeds vaker aan dat het een marketing truc is. Toch vind ik het persoonlijk wel een punt om naar te blijven kijken. Bij een diepere ziel is meer glas gebruikt en is dus ook de fles duurder. Daarnaast kun je de fles dan mooie uitschenken. Maar misschien ben ik een romantische ziel? ❤
Toevalligerwijs zijn wel alle goede wijnen die ik heb geproefd voorzien van een diepe ziel.

Salute! mochten er nog vragen zijn let me know.
Binnenkort gaan we nog dieper in op de wijn materie. Deze wijnen zijn nú te koop in de webshop. De beschrijving van deze wijnen lees je daar.

Xo Lindsey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: